Filmopleidingen

Films regisseren, acteren, animeren, decors bouwen, visual effects maken…allemaal geweldige beroepen! Je kunt het natuurlijk allemaal zelf uitvogelen (lang leve YouTube), maar wil je een gerichte opleiding volgen en een officieel diploma, dan vind je hier een overzicht.

Nederlandse Filmacademie - Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten
De Nederlandse Filmacademie leidt studenten op tot filmmakers: verhalenvertellers met een eigen specialisatie binnen het filmvak. De Filmacademie is een hbo-opleiding met acht studierichtingen op bachelorniveau en een tweejarige onderzoeksgerichte masteropleiding. Binnenkort zijn er twee open dagen:
- Zaterdag 19 januari 2019: Eerste open dag | oriënteren 
- Zaterdag 9 februari 2019: Tweede open dag | verdiepen

HKU - Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) onderscheidt zich met hoger onderwijs in de kunsten en de media en is een drijvende kracht in opleidingen en innovatie voor de creatieve industrie.

AKV/St.Joost
De Akademie voor Kunst en Vormgeving St.Joost, onderdeel van Avans Hogeschool, heeft ruim 200 jaar ervaring met kunstonderwijs. Studenten worden opgeleid tot beeldend kunstenaars of vormgevers in de disciplines Beeldende Kunst, Grafisch Ontwerp, Ruimtelijk Ontwerp, Fotografie, Film, Illustratie en Animatie.

Mediacollege Amsterdam
Ma is een vakschool voor de media. Je hebt de keus uit 15 praktijkgerichte opleidingen waarmee je straks aan de slag kunt in de entertainmentwereld, de game-industrie, een ontwerpbureau, reclamebureau of bijvoorbeeld een bureau voor standbouw. Welke opleiding je ook kiest, je wordt opgeleid tot een professional in het vak van jouw keus.   

De Gerrit Rietveld Academie
De Gerrit Rietveld Academie is een hogeschool voor Beeldende Kunsten en Vormgeving.

Dutch Filmers Academy
Dutch Filmers Academy (DFA) is de eerste faculteit in Nederland met erkende opleidingen gericht op AV storytelling en nieuwe media waarbij creativiteit en nieuwe technieken samenkomen:
- De mbo-opleiding Audiovisuele Vormgeving (mediavormgeving)
- De hbo-opleiding Film en Audiovisuele Media (Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie)

faaam
Stichting faaam vormt de basis voor de enige meerjarige opleiding tot camera-acteren in Nederland. Met als doel om talenten getraind, met kennis van zaken af te leveren en klaar te stomen voor de film- en televisiemarkt. Het lesaanbod bestaat uit particulier onderwijs voor twintigers en dertigers (en een enkele tiener of veertiger!).

Grafisch Lyceum Rotterdam
Het Grafisch Lyceum Rotterdam is dé vakinstelling in Nederland als het gaat om innovatief onderwijs op het gebied van media, design en technologie.

Grafisch Lyceum Utrecht
Grafisch Lyceum Utrecht heeft creatieve en technische mbo-opleidingen voor media, vormgeving en communicatie.

Open Studio
Je bent van plan om je te gaan aanmelden bij één van de filmopleidingen in Nederland of België. Welke opleiding past het best bij jou, wat moet je weten, kunnen en begrijpen. Wat voor soort student zoekt die academie, welke eisen worden er aan je gesteld, wat zijn de verschillen tussen de diverse academies, welke past het best bij jou. Het Orientatiejaar Filmopleidingen laat je op praktische wijze kennismaken met al die facetten, zodat je zo goed mogelijk bent voorbereid op de intake- en selectieprocedure bij filmopleidingen.

Willem de Kooning Academie
Aan de Willem de Kooning Academie volg je eigentijds en scherp geprofileerd kunstonderwijs dat is afgestemd op de veranderende beroepspraktijk.

Amsterdam Film School
Overal in Nederland kun je tegenwoordig camera of montage lessen volgen, welke met verschillende camera’s en verschillende programma’s worden aangeboden. Maar hoe gaaf zou het zijn om les te krijgen van een docent die net warm van de set komt en die elke dag met twee benen midden in de filmwereld staat? Een echte professional, die zijn sporen al heeft verdiend binnen de Filmindustrie? Deze docenten vind je bij de Amsterdam Film School!