Must sees

Ava

  • Ouder dan 12 jaar
  • Seks
  • Frankrijk 2017, 107 min
  • Regie: Léa Mysius
  • Met: Noée Abita, Juan Cano, Laure Calamy

Deze zomervakantie gaat alles veranderen voor de 13-jarige Ava, die langzaam maar zeker blind zal worden. De strandvakantie met haar moeder is dodelijk saai: ma heeft alleen maar oog voor de baby en of de flirterige snackverkoper. Ava zoekt het gevaar op, in de vorm van een knappe, van huis weggelopen Roma-jongen en zijn zwarte hond.

Over de maker

  • De Franse Léa Mysius woonde tot haar 13de in de Medoc-regio, waar het verhaal van Ava zich afspeelt.
  • Léa studeerde scenario en regie aan Franse filmschool en maakte een paar korte films die behoorlijk opvielen en prijzen wonnen, zoals in 2013 Cadavre exquis, over een achtjarig jochie dat in de bossen het lijk van een meisje vindt.
  • Toen ze met het draaien van haar speelfilmdebuut Ava begon, was ze pas 26.
  • Haar tweelingzus Esther was production designer van Ava, en haar vriendje Paul Guilhaume de cameraman. Samen met Paul verzon ze het verhaal wat ze zelf in een scenario goot.

Symboliek

Meer nog dan het verhaal valt de felle, gestileerde vormgeving op in Ava. De zomerzon, de bruine lijven op het strand, het blauw van de zee: het lijkt allemaal extra dik aangezet, de kleuren knallen bijna van het doek, helemaal in de scène waarin Ava en haar vriendje de nudisten op het naaktstrand met een vuurwapen overvallen. Tegelijkertijd wordt Ava's medische aandoening (ze verliest langzaam haar gezichtsvermogen en wordt nachtblind) visueel vertaald. Er is een groot contrast tussen de dag- en nachtscènes. In het begin van de film verft Ava zwarte cirkels op krantenpagina's die ze in haar kamer ophangt en die haar verminderde blikveld symboliseren. Telkens als je die tekeningen ziet hangen, word je als kijker daaraan herinnert. Maar Lea gebruikt daar meer symbolen voor, zoals de pikzwarte hond die Ava tijdelijk van haar vriendje steelt, en de zwarte politiepaarden. 

Coming of Age

Ava laat zich door zijn aparte hoofdpersoon, die soms erg grillig of zelfs onuitstaanbaar is, en het onvoorspelbare verhaalverloop best moeilijk in een hokje stoppen. Maar het vakje waar dit drama het best in past, is dat van het coming of age-genre. In dergelijke verhalen staat de sprong van kind naar volwassene centraal (en daarbij meestal ook de eerste keer seks). Die overgang is natuurlijk van alle tijden en culturen, maar ook een geliefd filmthema. In dit soort films gaat het dus helemaal niet om een spannend verhaal, maar om de ontwikkeling van de hoofdpersoon. Een absolute klassieker in dit genre is Les 400 coups (1959). Ook niet te missen: An Education (2009), over een jong meisje dat in de jaren zestig voor een oudere man valt, de eerste keer seks in Glue (2006) en een trio'tje Y tu mamá también (2001). En recente voorbeelden zijn o.a. Thelma en Tschick.