Must sees

Lumière! L'aventure commence

  • Frankrijk 2017, 90 min
  • Regie: Thierry Frémaux

Dit zijn letterlijk filmpjes uit de oude doos: de eerste producties van de gebroeders Lumière, die In 1895 de cinematograaf uitvinden en al doende de kunst van het filmen ontdekken. Deze documentaire plakt collage van wereldberoemde meesterwerkjes en onbekende juweeltjes aan elkaar.

over de maker

  • De Franse Thierry Frémaux studeerde hedendaagse geschiedenis.
  • Hij is directeur van het belangrijkste filmfestival ter wereld: Cannes
  • Maar hij is daarnaast ook directur van het Lumière Film Festival en van het Institut Lumière
  • Die liefde voor de Lumieres leidde ook tot de documentaire Lumiere! (zijn regiedebuut), waarvoor Frémaux zelf de commentaartrack insprak.

1895: de uitvinding van de film

De gebroeders Lumière hielden op 28 december 1895 in een café in Parijs de allereerste bioscoopvertoning voor betalend publiek. Ze vertoonden een aantal korte geluidloze zwart-wit films van nog geen minuut lengte. Een van de films op het programma: L'Arrivée d'un train en gare de La Ciotat ('Aankomst van een trein op het station van La Ciotat').

De film bestaat uit één enkele shot waarin een stoomtrein het station van La Ciotat nadert. Diagonaal komt er een spoorlijn in beeld met op het perron reizigers, wachtend in hun zondagse pak. Een bagageloper loopt op de camera af. De stoomlocomotief komt dichterbij en stopt links in in beeld, terwijl reizigers uitstappen en zich klaarmaken om in te stappen.

Het publiek wist nog helemaal niet wat film was, en schrok zo van de aankomende trein dat men opsprong van hun stoel: de kijkers waren bang dat de geprojecteerde trein recht op hen in zou rijden. Een van de aanwezigen die direct de kracht van deze nieuwe uitvinding herkende, was goochelaar Georges Méliès, de latere filmpionier over wie Martin Scorsese Hugo maakte.