Must sees

Train To Busan

 • Ouder dan 16 jaar
 • Geweld
 • Eng
 • Groftaalgebruik
 • Zuid-Korea 2016, 118 min.
 • Regie: Yeon Sang-ho
 • Met: Yoo Gong, Dong-seok Ma, Soo-an Kim

Je klaagt nóóit meer over de NS als je Train to Busan hebt gezien. Daarin verandert de anders weinig opwindende treinreis tussen twee Zuid-Koreaanse steden in een helse tocht, als er een hele massa zwartrijders instappen: zombies!

Over de regisseur

 • Yeon Sang-ho werd geboren in Seoul, Zuid-Korea. Aan de universiteit studeerde hij af met als specialisatie Westerse schilderkunst.
 • Yeon schreef en regisseerde een aantal korte animatiefilms. Zijn meest recente, Seoul Station uit 2016, is een prequel op Train to Busan.
 • Busanhaeng, zoals de film in Zuid-Korea heet, is Yeons live action debuut. En een ongelooflijke blockbuster. In het vaderland gingen er maar liefst 11 miljoen mensen kijken, en ook buiten Korea is de film een hit.
 • Ter inspiratie keek Yeon niet zozeer naar andere zombiefilms, maar naar United 93 en Captain Phillips van Paul Greengrass, omdat die ook realistische incidenten in een claustrofobische setting in beeld brengen.

Filmuitvinding: de zombie

Dankzij een tv-serie als The Walking Dead en Hollywood-films als World War Z is de zombie een populaire filmschurk. Je zou kunnen zeggen dat de zombie niet kapot te krijgen is, want hij maakt al sinds 1968 het witte doek onveilig. Anders dan andere bekende monsters, zoals Dracula, de mummie of de weerwolf, werd de zombie niet geleend uit boeken of folklore, maar is het een echte filmuitvinding. De zombies zoals je die kent van film, tv en strips hebben dan ook niets te maken met de oorspronkelijke zwarte magie-variant uit het voodoo-geloof.

De 'moderne' zombie dook voor het eerst op in de horrorklassieker Night of the Living Dead (1968), als half vergaan lijk dat voorwaarts schuifelt op zoek naar vers vlees (en hersens) om de tanden in te zetten en zo het zombievirus te verspreiden. Als je die zwartwit-film nu kijkt -en dat kan gratis én legaal, want de film is open domain- zul je zien dat het woord zombie niet eens valt. Maar regisseur/scenarist George A. Romero staat sindsdien wel bekend als de uitvinder en geestelijk vader van de filmzombie. Romero bouwde er een hele carrière op en maakte maar liefst vijf Dead-vervolgen. De beste van het stel is Dawn of the Dead uit 1975, dat zich in een winkelcentrum afspeelt: gruwelijk spannend én maatschappijkritiek in een. Een serie als The Walking Dead grijpt niet alleen qua thema terug op de Romero-films. Ook de gebruikte grofkorrelige vale kleurenfilters laten deze digitaal geschoten serie lijken alsof het op ouderwetse 16mm-filmmateriaal is gedraaid.

De andere belangrijke mijlpaal in het zombie-genre is 28 Days Later (2002) van Danny Boyle. Die film bracht namelijk een vernieuwing: geen slome zombies meer, maar vliegensvlugge sprinters. De snelle zombies zetten het ook op een rennen in de remake van Dawn of the Dead uit 2004 en in de apocalyptische Brad Pitt-film World War Z (2013), waar Train to Busan nog het meest op lijkt. Maar vergis je niet, volgens regisseur Yeon Sang-ho gaat zijn film eigenlijk níet over zombies. "Die doen er eigenlijk niet zo toe. Als ik de zombies echt essentieel had gevonden, had ik meer aandacht besteed aan hoe ze eruit zien en aan hun ontstaansgeschiedenis. Zombies zijn de enige fictieve schepsels in de film. Ik vind het veel interessanter om me te concentreren hoe normale mensen zich gedragen in extreme situaties, en hoe je dát realistisch naar het witte doek vertaalt."

Dat Train to Busan in Zuid-Korea én daarbuiten een monsterhit bleek, is Hollywood niet ontgaan. En dus kun je over niet al te lange tijd een Amerikaanse remake verwachten. Want treinen en zombies, die hebben ze overal