Nieuws

Utøya: 22 juli wint MovieZone Award op het Noordelijk Film Festival

De Noorse film Utøya: 22 juli van regisseur Erik Poppe is een film waar je echt even van bij moet komen, aldus onze MovieZone Jury.

De MovieZone Jury op het Noordelijk Film Festival 2018 bestond uit maar liefst 9 jongeren van 15 en 18 jaar: Anita Merkon, Alessandro Lablans, Jurre Bokma, Hella Hoogenboezem, Thomas van Hoof, Robyn Vedder, Naomi Christiaans, Iselda Veenstra en Zakaria Zouaoui. 

Ze waren vier dagen op het Noordelijk Film Festival en keken in totaal negen bijzondere films. Ze hebben makers mogen ontmoeten, masterclasses gevolgd en inspiratie opgedaan voor hun eigen toekomstige filmavonturen: "We zijn ontzettend verrast door het hoge niveau en het juryberaad was dus meer dan moeilijk. Uiteindelijk hebben we met een uur uitloop drie films genomineerd, waarvan we echter wél unaniem waren over de winnaar." Check onderstaand filmpje waarin de jury de genomineerden én winnaar van e MovieZone Award bekend maakt:

Utøya: 22 juli van Erik Poppe is de grote winnaar: "Utøya: 22 juli is een unieke one-take film gebaseerd op de aanslag op het kleine eiland in Noorwegen die, net als in de film, 72 minuten lang duurde. 72 minuten lang volg je in real-time het meisje Kaja die op het eiland de aanslag probeert te overleven. Het is een film zonder montage of aanzwellende muziek, waardoor je te maken krijgt met een soort hyperrealisme. De film heeft een enorm maatschappelijk belang: we mogen dit verhaal en de slachtoffers niet vergeten en we moeten ons beseffen wat haat met je kan doen. Dit alles maakt de film een hartverscheurende ervaring waar je echt wel even van bij moet komen."

Gefeliciteerd Erik Poppe met het winnen van de MovieZone Award!